Klas van 2009

beth wangari Beth is de middelste van vijf kinderen. Haar vader is overleden aan de gevolgen van AIDS en haar moeder verdient de kost door te werken in de mijnen. Beth woont samen met haar moeder en broers en zussen in een veel te klein huisje in de sloppenwijk Umoja. Met het geld dat moeder verdient is zij nauwelijks in staat haar gezin te onderhouden. Umoja Wetu probeert hierin de familie te ondersteunen door Beth te laten deelnemen aan het project.
mary murungi Mary woont samen met 8 broers en zusjes en haar moeder in een klein huisje in de sloppenwijk Matharau. Ze is nooit naar school geweest, omdat haar moeder dat niet kan betalen. Moeder werkt als seizoensarbeider in de mijnen en probeert zo haar gezin te onderhouden.
jacinta mwikali Jacintah woont samen met haar broers en zussen (3) in de sloppenwijk Gachagi. Haar ouders zijn allebei nog in leven, maar verslaafd aan de Changaa (lokaal bier dat wordt gebrouwen in de sloppenwijken). In het gezin is veel ruzie, waar ook Jacintah regelmatig getuige van is. Zij lijkt door deze gebeurtenissen getraumatiseerd en komt over als een teruggetrokken meisje dat weinig contact zoekt met andere kinderen. In Umoja Wetu proberen we haar zoveel mogelijk te stimuleren en te ondersteunen.
patrick musyoki Patrick is een jongen uit de sloppenwijk Matharau. Hij is de jongste uit een gezin van vier kinderen. Patrick heeft beide ouders nog, maar zij zijn allebei verslaafd aan alcohol. Patrick en zijn broertjes en zusje worden dan ook regelmatig verwaarloosd en gaan niet zelden met lege maagjes naar bed. Ouders van Patrick werken wel, maar het geld wordt besteed aan het kopen van Changaa (zelfgebrouwen bier).
jackson Jackson komt uit de wijk Matharau en woont bij zijn grootmoeder. Vader heeft hij nooit gekend; moeder is onlangs overleden aan de gevolgen van kanker. De oma van Jackson is ook ziek en heeft dus moeite met de opvoeding van deze jongen. Vandaar dat Umoja Wetu heeft besloten oma te ontlasten en Jackson te voorzien van educatie en voeding. Jackson heeft 4 broertjes en zusjes.
Bernard Bernard wordt door zijn broers en zussen liefkozend ‘Ben’ genoemd. Hij heeft 4 broertjes en zusjes en woont bij zijn moeder. Zij heeft niet genoeg geld om eten en educatie te betalen. Zij is voornamelijk afhankelijk van weldoeners.
Samuel Samuel is 5 jaar. Hij woont met zijn ouders, 2 broertjes en 2 zusjes in de sloppenwijk Umoja. Zijn vader werkt af en toe, moeder is thuis. Het huis is erg vies, moeder laat de kinderen regelmatig alleen thuis en blijft soms dagen achter elkaar weg.
esther-wanjiru Esther woont samen met haar zus en moeder in de sloppenwijk Gachagi. Een vader is er niet in haar leven en moeder verdient de kost met het brouwen en verkopen van goedkoop bier (Changaa). Umoja Wetu heeft ervoor gezorgd dat Ester momenteel voldoende aandacht en voedsel krijgt. Daarnaast wordt het schoolgeld van de zus van Esther betaald, zodat ook zij momenteel onderwijs kan genieten aan Umoja Primary School. Esther heeft het schooljaar niet afgemaakt, omdat ze verhuisd is.

Deze kinderen zaten ook al in de klas van 2008, maar leren nog een jaartje door bij Umoja Wetu:

Powell Powell is 5 jaar en woont samen met zijn 2 broertjes, zus en moeder in de sloppenwijk Matharau. Vivian, een van zijn broertjes, wordt ook opgevangen door Umoja Wetu Children’s Project. Zijn moeder zorgt alleen voor de kinderen, maar is vaak ziek (HIV-positief). Dit heeft als gevolg dat het huis erg vies is en ze weinig voedsel hebben. Powell is een vrolijk, wat verlegen jongetje. Hij is in november HIV-positief getest en krijgt sindsdien medicatie. Powell houdt van spelletjes spelen en de letters van het alfabet aan de klas voorlezen. Omdat de familie van Powell in 2009 is verhuisd, heeft hij Umoja Wetu verlaten.
Monicah Monicah is 5 jaar. Ze woont samen met 1 zus, 1 broer en haar ouders in de sloppenwijk Umoja. Beide ouders werken af en toe, maar het huis is erg vies en krap (ze delen 1 bed). Monicah is een verlegen en gesloten meisje. Ze lijkt langzaam op te bloeien. Ze houdt van dansen en spelen met de andere kinderen.
Dorcas Dorcas is 5 jaar. Ze woont met haar ouders, 1 zus en 2 broertjes in de sloppenwijk Matharau. Haar ouders hebben beiden geen permanente baan. Het huis is slecht verzorgd en de kinderen slapen op de grond. Dorcas is een lief en verlegen meisje. Ze houdt van zingen.
Munyiva Munyiva is 5 jaar en woont met haar moeder en 4 zussen in Umoja. Ouders zijn pas gescheiden; moeder werkt af en toe. Het huis is erg vies, de kinderen slapen op de grond. Munyiva is het jongste kind van Umoja Wetu. Ze is stil en gesloten en de eerste weken praatte en lachte ze niet, ze at en sliep alleen. De laatste maanden is er veel veranderd. Er verschijnt zelfs regelmatig een glimlach op haar gezicht. Ze houdt van dansen.
Agnes Agnes is 5 jaar. Ze woonde met haar zus Mary en haar moeder in de sloppenwijk Umoja totdat hun huis afbrandde. Agnes is een lief meisje. Ze houdt van tekenen en ze speelt graag alleen.
Mary Mary is 6 jaar. Ze woont met haar moeder, 2 zussen en 1 broertje in de sloppenwijk Gachagi. Haar vader zit in de gevangenis. Haar moeder werkt af en toe, maar drinkt veel. Het huis is slecht verzorgd en erg vies, de kinderen slapen op de grond. Mary is een lief en verlegen meisje. Ze houdt van muziek maken en tekenen.

In mei 2009 is er een extra klas geopend. Plek voor 15 extra kinderen dus!

Adan Abdi Adan Abdi kwam al naar Umoja Wetu toen het 1ste klasje werd geopend. Hij verhuisde al snel en verliet daarom Umoja Wetu. Toen het 2de klasje van Umoja Wetu werd geopend in mei 2009 was hij inmiddels weer terug in de sloppenwijk. Hij heeft toen wederom een plek gekregen binnen Umoja Wetu. Later in het jaar is hij wederom verhuisd en heeft hij Umoja Wetu weer verlaten.
Stephen Mwargi Stephen Mwargi komt uit de Umoja sloppenwijk. Zowel zijn vader als zijn moeder zijn verslaafd aan alcohol. Hierdoor bekommeren zij zich ook niet meer om hun 8 kinderen. Stephen en zijn broers en zussen zijn daarom op zichzelf aangewezen. Umoja Wetu probeert daarom Stephen een beetje te helpen.
Damaris Njeri Damaris Njeri woont met 2 broertjes en zusjes bij zijn moeder. Zijn moeder werkt af en toe, maar kan haar kinderen niet genoeg te eten geven en heeft dus ook geen geld om de kinderen naar school te sturen.
martin Martin woont in Umoja. Zijn moeder is overleden en zijn vader is een alcoholist. Hij geeft niets om zijn 3 kinderen. Zijn oma probeert de kinderen te verzorgen, maar zij is al erg oud.
Edwin Edwin woont in de Umoja sloppenwijk, samen met 5 broertjes en zusjes. Hij woont bij zijn vader en moeder, maar zijn vader is een alcoholist, waardoor zijn moeder in haar eentje voor alle kinderen moet zorgen.
Monicah Monicah woont in de Matharau sloppenwijk. Beide ouders proberen zoveel mogelijk te werken om voor hun 6 kinderen te zorgen. Ze kunnen helaas maar weinig werken en daarom lukt het ze niet om de kinderen voldoende eten te geven en ze naar school te sturen.
Michael Ochieng Michael Ochieng woont met zijn 3 broertjes en zusjes bij zijn vader en moeder. Zijn vader heeft echter kanker en is erg ziek. Zijn moeder kan daardoor niet veel werken, omdat zij haar man moet verzorgen.
Brenda Brenda Muthoni heeft in een half jaar zoveel geleerd, dat ze al in januari 2010 naar de basisschool is gegaan!
Abdalla Abdalla Ndungu heeft ook in een half jaar zoveel geleerd, dat hij al in januari 2010 naar de basisschool is gegaan!
kelvin Kelvin woont in Umoja bij zijn moeder, samen met 3 broertjes en zusjes. Alhoewel zijn moeder af en toe werkt, is dit niet voldoende om te zorgen dat de kinderen en zijzelf genoeg te eten hebben.
ken Ken woont met zijn 3 broertjes en zusjes bij zijn moeder in de Umoja sloppenwijk. Zijn moeder werkt af en toe, maar verdiend te weinig om haar gezin te onderhouden. Een vader is er niet in het gezin.
Francis Mburu Francis Mburu woont in de Matharau sloppenwijk. Hij woont bij zijn moeder, maar omdat zij nog 7 andere kinderen heeft, is het erg moeilijk voor haar om voor alle kinderen te zorgen. Een vader hebben de kinderen niet meer.
Damaris Mueni Damaris Mueni woont in Umoja. Haar vader is overleden en haar moeder is een alcoholiste en heeft haar verstoten. Daardoor woont ze bij haar oma, samen met haar broertje, maar zij verdiend te weinig om goed voor hen te kunnen zorgen.
Mule Katiwa Mule Katiwa woont in de Umoja sloppenwijk. Hij woont met zijn 6 broertjes en zusjes bij zijn ouders, die zoveel mogelijk proberen te werken. Ze hebben veel te weinig geld met zijn allen en krijgen het niet voor elkaar om ervoor te zorgen dat de kinderen genoeg te eten krijgen.
Elizabeth Elizabeth woon in Matharau. Haar beide ouders zijn overleden. Elizabeth woont met haar 4 broertjes en zusjes bij haar oma, die af en toe wat werkt. Dit is helaas lang niet genoeg om iedereen genoeg eten te geven en daarom ook niet om ze naar school te sturen. Daarom probeert Umoja Wetu hen een beetje te helpen.
Joseph Kamande Joseph Kamande woont in de wijk Umoja en woont bij een tante. Hij heeft geen vader en zijn moeder heeft hem in de steek gelaten. Omdat zijn tante ook eigen kinderen heeft, is zij niet in staat om iedereen eten en educatie te geven, dus Umoja Wetu neemt dit op zich.
Peter Waneing Peter Waneing woont in de Umoja sloppenwijk, met 4 broertjes en zusjes. Hij heeft een vader en een moeder, maar zijn vader is alcoholist en geeft al zijn verdiende geld uit aan alcohol en heeft geen oog voor zijn gezin.
Gladys Gladys woont met haar 3 broertjes en zusjes bij haar moeder in de Umoja sloppenwijk. Ze hebben geen vader meer. Haar moeder probeert zo goed mogelijk voor de kinderen te zorgen, maar zij kan niet voldoende werken om genoeg te eten te hebben voor haarzelf en haar kinderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s